SAGAR BARIETATEAK
Bizkaian erabiltzen ditugun sagardo-sagar barietateak tokiko barietateak dira. Gure baldintza edafo-klimatikoetara egokituta daude, eta kalitatezko sagardoa egiteko aukera ematen dute. Hona hemen sagar-motak:
1-ERREZIL
- Indarra: tartekoa.
- Heltzea: azaroko lehenengo hamabostaldia.
- Ekoizpena: tartekoa, aldakortasunarekin.
- Fruituaren tamaina: txikia.
- Fruituaren kolorea: hori arrexka, errege-sagarraren kutsuarekin.
- Multzo teknologikoa: azidoak.
- Izurriteekiko eta gaixotasunekiko sentikortasuna: erresistentzia handia klima-baldintzen arabera, batez ere gaixotasun hauei: pikardatua (venturia inaequalis), txankroa (nectria galligena), monilia (monilia fructigena).
- Erabilera bikoitza: Bizkaian oso preziatuak dira mahaiko sagar moduan.
2-GEZAMINA
- Indarra: tartekoa.
- Heltzea: urriko bigarren hamabostaldia.
- Ekoizpena: tartekoa, aldakortasunarekin.
- Fruituaren tamaina: handia.
- Fruituaren kolorea: hori berdexka.
- Multzo teknologikoa: gozoa- mingotsa.
- Izurriteekiko eta gaixotasunekiko sentikortasuna: erresistentzia handia klima-baldintzen arabera, batez ere gaixotasun hauei: pikardatua (venturia inaequalis), txankroa (nectria galligena), monilia (monilia fructigena).
3-GOIKOETXE
- Indarra: handia.
- Heltzea: urriko bigarren hamabostaldia.
- Ekoizpena: handia, aldakortasunarekin.
- Fruituaren tamaina: ertaina- handia.
- Fruituaren kolorea: ildaska gorriak, hondo horia.
- Multzo teknologikoa: garratza- mingotsa.
- Izurriteekiko eta gaixotasunekiko sentikortasuna: erresistentzia handia klima-baldintzen arabera, batez ere gaixotasun hauei: pikardatua (venturia inaequalis), txankroa (nectria galligena), monilia (monilia fructigena).
4-MOKO
- Indarra: tartekoa.
- Heltzea: urriko lehenengo hamabostaldia.
- Ekoizpena: handia, tarteko aldakortasunarekin.
- Fruituaren tamaina: ertaina.
- Fruituaren kolorea: gorri bizia.
- Multzo teknologikoa: garratza- mingotsa.
- Izurriteekiko eta gaixotasunekiko sentikortasuna: erresistentzia handia klima-baldintzen arabera, batez ere gaixotasun hauei: pikardatua (venturia inaequalis), txankroa (nectria galligena), monilia (monilia fructigena).
5-TXALAKA
- Indarra: tartekoa.
- Heltzea: urriko lehenengo hamabostaldia.
- Ekoizpena: tartekoa, aldakortasun gutxirekin.
- Fruituaren tamaina: handia.
- Fruituaren kolorea: horia.
- Multzo teknologikoa: garratza.
- Izurriteekiko eta gaixotasunekiko sentikortasuna: erresistentzia handia klima-baldintzen arabera, batez ere gaixotasun hauei: pikardatua (venturia inaequalis), txankroa (nectria galligena), monilia (monilia fructigena).
6-URTEBETA
- Indarra: tartekoa.
- Heltzea: urriko bigarren hamabostaldia.
- Ekoizpena: handia, aldakortasunarekin.
- Fruituaren tamaina: tartekoa.
- Fruituaren kolorea: horia.
- Multzo teknologikoa: erdi- garratza.
- Izurriteekiko eta gaixotasunekiko sentikortasuna: erresistentzia handia klima-baldintzen arabera, batez ere gaixotasun hauei: pikardatua (venturia inaequalis), txankroa (nectria galligena), monilia (monilia fructigena).
- Erabilera bikoitza: Bizkaian oso preziatuak dira mahaiko sagar moduan.
7-URDIN SAGARRA
- Indarra: handia.
- Heltzea: azaroko lehenengo hamabostaldia.
- Ekoizpena: handia, aldakortasunarekin.
- Fruituaren tamaina: tartekoa.
- Fruituaren kolorea: berde urdinxka, ildaska gorriekin.
- Multzo teknologikoa: garratza- mingotsa.
- Izurriteekiko eta gaixotasunekiko sentikortasuna: erresistentzia handia klima-baldintzen arabera, batez ere gaixotasun hauei: pikardatua (venturia inaequalis), txankroa (nectria galligena), monilia (monilia fructigena).
- Erabilera bikoitza: Bizkaian oso preziatuak dira mahaiko sagar moduan.
6-BOST KANTOI
- Indarra: tartekoa- txikia.
- Heltzea: urri amaieran.
- Ekoizpena: tartekoa, aldakortasunarekin.
- Fruituaren tamaina: tartekoa.
- Fruituaren kolorea: hori berdexka.
- Multzo teknologikoa: erdi- garratza.
- Izurriteekiko eta gaixotasunekiko sentikortasuna: erresistentzia handia klima-baldintzen arabera, batez ere gaixotasun hauei: pikardatua (venturia inaequalis), txankroa (nectria galligena), monilia (monilia fructigena).
- Erabilera bikoitza: Bizkaian oso preziatuak dira mahaiko sagar moduan.