KONTSUMITZEKO ETA MANTENTZEKO GOMENDIOA
• Sagardoak iraungitze-epea du, eta orokorrean, urtebeteko epean kontsumitu behar da, botilaratzen denetik. Hortik aurrera, sagardoa aldatzen joango da, eta freskoak galtzen. Gainera, ezaugarri organoleptikoak aldatuko dira.
• Botila osoa kontsumitzea komeni da, behin ireki denean.
• Fresko dagoela zerbitzatu, 12-13 º C gradutara, eta inoiz ez hotza. Hoberena botila urez eta izotzez betetako ontzi batean jartzea da.
• Botila astindu kortxoa kendu baino lehen, denborarekin “ahetza” (hots, edariaren berezko partikulak) jalki daitekeelako, botilan hondarrak utziz. Normala da hori, eta ez da sagardoaren akats bat. Astindu ireki aurretik, hondarrak nahasteko.
• Edalontzitik 20-30 zentimetrora altxatu botila sagardoa zerbitzatzeko. Edalontzia pixka bat okertu (45 º inguru), sagardoak kristalean talka egin eta txinparta atera dezan.
• Horrela, zenbait lurrin askatzen dira. Hori eginez, CO2 askatzen da ere, eta sentsazio atseginagoa ematen dio horrek ahosabaiari.
• Edalontzia zabala izan behar da, beira mehekoa, eta trago batez edateko adina sagardo bakarrik zerbitzatu behar da.
• Oso ondo doa honako jaki hauekin: arrainak, itsaskiak, haragiak eta azkenburukoak.
• Graduazio txikiko edari freskagarria, urte osoan kontsumitzeko egokia.
Komeni da:
• Sagardoa toki freskoan mantentzea, tarteko tenperaturan, ez oso altua eta ez oso baxua.
• Hozkailuan baino, izotz-urarekin freskatzea komeni da.